vineri, 22 iulie 2016

Cauzele depresiei de dupa nastere

Depresia dupa nastere este o tulburare medicala care apare in primele saptamani de dupa nastere sau dupa pierderea unei sarcini. Daca afectiunea nu este tratata corespunzator, ea poate evolua, iar recuperarea devine mai dificila. Statisticile sustin ca una din opt femei se confrunta cu depresia postpartum, desi in realitate numarul este mai mare deoarece multe dintre mame nu isi recunosc simptomele. Prin exceptie, exista si cazuri in care, din cauza lipsei tratamentului sau din cauza gradului depresiei, unele femei isi pot pune propria viata in pericol sau pe cea a bebelusului.

Cauzele depresiei

Din punct de vedere medical, de cele mai multe ori depresia de dupa nastere apare in urma schimbarii hormonale care se produce in corpul femeii. Bineinteles, diferentele hormonale aparute dupa nastere nu sunt singurii factori care favorizeaza depresia postnatala. Depresiile anterioare nasterii, istoricul medical al familiei mamei, stresul, lipsa de sustinere din partea celor din jur sau alte probleme sociale sunt doar cateva dintre cauzele de ordin psihologic al acestei boli. In cazul avortului spontan sau voit, situatia este aceeasi, in corpul femeii existand modificarile bruste hormonale precum in situatia unei nasteri.

Una dintre cauzele depresiei dupa nastere este legata si de tiroida, mai precis, de scaderea nivelurilor hormonului tiroidian. Una dintre cele mai cunoscute motive pentru aparitiile depresiilor in general este dopamina scazuta. Aceasta afectiune este des intalnita in cazul nasterilor, odata cu inceperea alaptarii
.
Factorii de risc

Modificarile hormonale sau scaderea dopaminei din organism nu sunt intotdeauna suficiente pentru starnirea unei depresii postpartum. Atunci cand exista cazuri medicale asemanatoare in familie sau un trecut cu depresii al mamei, aceasta este mai predispusa sa sufere de depresie postnatala. Alti factori precum fumatul, alcoolul, stilul de viata haotic, alimentatie necorespunzatoare, stres, sarcina nedorita sau lipsa ajutorului creeaza un grad mai ridicat de predispunere la aceasta afectiune psihica.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu